Loppisar, antikt, second hand och kuriosa

????????????????????????????????????

Att gå på loppis är väldigt kul och speciellt. Du kan göra dina fynd och blir jättestolt över att du lyckades pruta på föremålet som du så jättegärna ville ha.
Det finns några saker som du bör vara uppmärksam och tänka på när du besöker en loppis.
Titta på saken som du tänker köpa, för att se om den är hel och fungerar som den ska. Är den lite sönder, så fundera på om det är något du kan laga eller att den duger precis som den är.
Ladda upp med små sedlar, för det kan vara svårt att växla och säljaren kanske begär mer än vad du har tänkt att vilja ge.

Var inte rädd för att pruta! Det hör till på en loppis. Speciellt om det är en liten skavank på föremålet. Och börja med ett lågt bud, gärna ett skambud och höj sedan succesivt priset tills ni bägge två är nöjda. Det blir till sist som en sport med att pruta och dessutom jättekul. Det krävs en speciell konst till det. Men alla kan göra det. Det gäller bara att våga och inte vara rädd. Vad är det värsta som kan hända?

Klä dig efter väder

bild-13Ha en väska eller kassar så att du kan lägga dina fynd i.
Kom i tid så att du hittar parkering nära och eventuellt försöka få en förhandstitt. Detta gäller oftast vid loppisar som hålls en gång om året. Så som den lokala fotbollsklubben och så vidare.
Var beredd att det kan ta en stund att gå runt hela loppisen. Så se till att ha något mellanmål med dig som är lätt att äta medan du går runt och försöka göra fynd. Lite dricka är inte helt fel.
Oftast på loppisar så finns det i regel att du kan ta dig en fika eller en korv med bröd. Men det är inget du kan lite på att det finns.

Dessa länkar kan du ha stor nytta av om du har tråkigt någon dag och är sugen på att gå på loppis. Det finns loppisar i hela Sverige, från slott till koja och längs vägarna:

http://www.svenskaloppisar.se/

http://www.antikochloppisguiden.se/

Loppisar i Malmö

Här kan du hitta lite tips på loppisar du kan besöka.
Befinner du dig i Malmö så kommer några här:

Myrorna

Ystadsvägen 19

Tel.nr: 040- 32 05 44
Öppet: må – fr 11 – 19  lö 11 – 16

www.myrorna.se

Erikshjälpen

Volframsgatan 5

Tel.nr: 040 – 13 70 30
Öppet: ti och to 14 – 18 lö 10 – 14

www.erikshjalpen.se

Emmaus, Heleneholm

Lantmannagatan 59

Tel.nr: 040 – 12 08 40
Öppet: må – fr 10 – 19  lö 10 – 17 sö 12 – 16

www.emmaus.se

Sopstationen

Carlsgatan 16

Öppet: må – fr 10 – 18  lö 10 – 15

Loppisar i Göteborg

Befinner du i Göteborg så finns dessa till exempel:

Franssons Hörna

Stallmästare gatan 7

Tel.nr: 031 – 33 89 440
Öppet: lö – sö 10 – 15

Här kan du hyra egen plats för att sälja dina saker.

Kvibergs Marknad

Kvibergsvägen 5

Tel.nr: 031 – 26 16 37
Öppet: lö – sö 9 – 15

47 000 kvadratmeter och cirka 250 säljare plus knallemarknad

Röda Korset

Första Långgatan 28 C

Tele.nr: 031 – 24 11 80

www.redcross.se/goteborg

Erikshjälpen

Fältspatsgatan 6
Västra Frölunda
Tele.nr: 031 – 20 90 70
Öppet: 11 – 15

www.erikshjalpen.com

bild-14

 Loppisar i Stockholm

Befinner du dig i Stockholm så finns dessa till exempel:

Skarpnäcks återbruk och klädbutik

Skarpnäcks Allé 46

www.aterbruket.net  finns öppettider plus mer information

Bakluckeloppis

Täby galopp
Öppet: lö – sö 12 – 16   28/5 – 2/10

www.tabyloppis.com för mer information

Drive in – loppis

I hagarna vid Tumbas Folkets Park
Öppet: lö 11 – 15 hela sommaren

www.botkykaloppis.se

Bordsloppis

Högdalens centrum
www.loppistajm.se/hogdalen

Saras Basar

Sturegatan 24
Sundbyberg
Tele.nr: 08 – 73 03 204 För mer information och öppettider
Facebook: Sara’s basar

www.sarasbasaar.se

bild-15

 Loppisar i Europa
Berlin, Tyskland
Flohmarkt am Arkonplatz

Öppet: sö 10 – 16
Billigast åka dit är i januari. Bra loppis och åka dit med barn eftersom det finns några fina lekplatser runt om. Mycket designerprylar från 60- och 70-talet.

London, England
Potobello Road

bild-16

Öppet: må – on 9 – 18   to 9 – 12 fr – lö 9 – 19

Billigast att åka dit I februari. En av världens mest populära loppmarknad. Den var nämligen med i filmen Notting Hill. För dig som samlar på grejer. Kan hitta mycket fina antikviteter. Var beredd att det kan vara trångt. Lätt att hitta ställen för att ta en matbit runt om för att fylla på energin.

Paris, Frankrike

Marché aux Pucas de Saint-Ouen
Öppet: må 10 – 17 lö 9 – 18 sö 10 – 18

Billigast att resa till i november. Det är en mycket stor loppis, Paris största. Med anor ända från 1800-talet. Det är 11 miljoner personer som besöker loppisen varje år. Och de kommer från hela världen. Du kan hitta allt från lyxiga vintage handväskor med mera. Och det går riktigt bra att göra sina fynd.

Budapest, Ungern
Ecseri Piac
Nagykörösi ut 156
Öppet: må – fe 8 – 16   lö 8 – 15 sö 8 – 13

Billigast att resa är i februari. Detta är Östeuropas största loppmarknad och är verkligen en dröm för dig som jagar unika antikviteter eller kitschiga kvalevor från den sovjetiska eran. Men se upp för falska varor och här gäller det att kunna pruta. Lördags förmiddagarna anses vara den bästa tidpunkten att besöka loppisen på

 loppisar i Europa
Barcelona, Spanien
Els Encants Vells

Carrer de Castillejos 158
Öppet: må, on, fr – lö 7 – 20
Auktioner: må, on, fr 7.30 – 8.30

Billigast att åka hit i januari. Den bästa loppisen i Barcelona med anor sedan 1300-talet vilket gör detta till den äldsta loppisen i Europa. Det finn över 500 olika försäljare och över 100 000 besökare kommer varje vecka. Det går verkligen att görs sina fynd här.

Amsterdam, Nederländerna
Waterlooplein Market

bild-17

Waterlooplein 2
Öppet: må – lö 9 – 18
Billigast att resa i november. Detta är en loppis med mycket charm och med en härlig hippie- känsla. Mycket vintage, vinylskivor och gamla foto till exempel. Loppisen är den som är mest besökt i Amsterdam och har anor ända tillbaka till år 1893. Det finns över 300 marknadsstånd.

Milano, Italien
Mercatone dellÁntiquariato del Navigilio Grande/Navigli Flea Market

Allzaia Navigilio Grande
Öppet: sista söndagen varje månad, inte juli 8.30 – 18.30

Billigast att resa i januari. Det är den populäraste loppisen i Milano och är en mycket speciell och unik atmosfär och ligger strax intill kanalen Navigli. Loppisen stäcker sig över två kilometer och lockar många besökare. Härligt ställe bara för att titta på folk, samtidigt göra sina fynd.

loppisar i Europa
Lissabon, Portugal
Feira da Ladra

Campo de Santa Clara
Öppet: ti, lö 8 – 18

Billigast att resa hit är i januari. Detta är Lissabons största gatumarknad och har anor sedan 1600-talet. Namnet ”Feira de Ladra” betyder ”Tjuvarnas marknad” som härstammar från tiden då tjuvarna sålde sitt tjuvgods. Men så är det inte naturligtvis nu för tiden. Du hittar både stort som smått här. Och har du ögonen med dig så kan du verkligen göra fina fynd.

Madrid, Spanien
El Rasto

bild-18

Calle de la Ribera de Curtidores
Öppet: sö 9 – 15 året runt

Billigast att resa hit är i januari. Detta är Madrids största utomhusmarknad och har hisnade 3 500 marknadsstånd och dessa sträcker sig över flera gator. Denna marknad har funnets sedan medeltiden. Här blandas allt från nytt till väldigt gammalt. Här kan du verkligen fynda och även passa på att köpa hem souvenirer till familjen. Finns ställen runt om som serverar tapas och kalla cervezas

Aten, Grekland
Monastiraki

Monastiraki Square
Öppet: sö 7 – 13

Billigast att resa hit är i februari. Loppisen ligger i de gamla delarna i Aten och bara ett stenkast från Akropolis. Här hittar du allt från gamla mynt, krigsuniformer med mera Här förväntas det att du ska pruta. Så var inte blyg utan våga! Här bör du tänka på att komma rätt så tidigt för den starka solen mitt på dagen kan vara jobbig. Samtidigt så är det tidigt på dagen som du gör dina bästa fynd.