Inreda med Retro

bild-2Här kommer mina tips på hur jag tänkte och tog hänsyn till när jag inredde vårt hem. Jag är väldigt förtjust i 50-talet och gärna i Amerika stil med lite svenskt inflytande. Så jag köpte saker så fort jag fick tillfälle och renoverade efter behov. Så när vi får besök så ska de kunna känna igen sig i vilket årtionde de befinner i sig. Vilket kan vara en utmaning i sig. Jag också har tänkt mycket på är vilka färger jag skulle använda i vårt hem. Det känns viktigt att färgerna går i harmoni och följer den färgskala jag vill ha i mitt hem. Samtidigt som det följer det tema som jag vill skapa.

Något som jag tänkte när jag inredde. Var vilka former möbler och andra saker som jag införskaffade. Så det typiska för 50 – talet är det med runda bild-3hörn, men dessutom även med skarpa vinklar.
Belysningen var extra viktig för mig. Med tanke på hur mörkt vi kan ha det under vinter halvåret I Sverige. Jag gillar att ha många belysningspunkter och tänder sällan takbelysningen.
Något som man bör tänka på är: Vad fanns det för mönster som är tidstypiska. Femtio-talet lekte de mycket med färg och form i sina mönster. Speciellt geometriska mönster.
Det du bör tänka på är: vad finns det för texturer i textiler, papper och så vidare. Då kan du till exempel vad var för typ av tapeter som gällde vid den tidsperiod som du vill återskapa.

Tänk även på vad som användes inom teknologin. Finns ofta numera att det går att köpa mycket tidstypiska som till exempel brödrost, matberedare, radioapparater med mera. Det gäller bara att läsa på vad som gäller. Vill du gå ”all – in” så kan du börja klä dig och har frisyrer som stämmer in på tidperioden. Samtidigt som du spelar den musiken som var aktuell vid tidpunkten.

 Renovera

Möbler av olika träslag. När du väl har fått hem ditt fynd och bestämt vad du vill göra med det så är det några viktiga steg du bör tänka på. Speciellt om du ska måla och lacka om.

 • Spackla repor och andra skador
 • Slipa ner så att ytan är jämn och fin.
 • Ta bort överflödigt damm och torka med en våt trasa
 • Där efter grundar du med en färg
 • Slutligen så täcker du med en till två överstrykningar med färgen som du valt
 • Att rengöra mycket noga, ta bort all gammal smuts

Ett tips på att förnya är använda tapet.

bild-4Byta textil på möbel

 • Ta bort det gamla tyget och använd det som mönster när du ska klippa ut det nya tyget
 • Rengör övriga möbeln men en våt trasa
 • Byt ut stoppningen om det skulle behövas
 • Sätt på det nya tyget försiktigt, och då är en häftpistol att rekommenderas
 • Sedan kan du tillsätta en personlig touch så som fransar, tofsar, knappar med mera. Det är bara din fantasi som sätter stopp.

Fixa lampskärm

Tar bort materialet som finns på din lampskärm, använder det som ett mönster som du kan använda när du ska fixa måtten på det material som du har använt.
Lättaste är att antingen sy eller limma materialet på lampskärmsskelettet
Du behöver inte använda samma material som tidigare men tänk på att en lampa kan bli varm. Så var försiktig med tanke på brandrisken.
Det kan bli riktigt tjusigt, eftersom du sätter din egen prägel på din lampskärm.

bild-6 Återbruk

Det är mycket som du återanvända av det du använder eller har använt. Och göra helt nya och fräcka saker av dem.
Här kommer några tips på vad du kan göra om du är lite pysslig.
Av gamla jeans kan du till exempel sy om till ett förkläde eller klippa till remsor som du kan fläta för att sedan sy ihop till en matta, väska eller vad du nu kan tänka dig.
När värmeljusen har brunnit ut så kan du använda kopparna till att göra snygga ljuslyktor till exempel.

Något som är väldigt populärt att återbruka är engångs trä pallar. Finns mycket du kan göra med dessa som tillexempel soffor och bord till uterummet eller hyllor. Viktigt att tänka på när du använder dessa trä pallar är att de inte är behandlade med något giftigt material eller har används till något som kan vara skadligt för hälsan.

Har du gamla rislampor som du börjar tröttna på så är de lätta att förnya. Genom att köpa silkespapper i olika färger eller använda udda servetter så kan du förnya dessa rislampor på ett kick. Det bild-7ända du behöver ha är en pensel, sax och tapetklister. Ett tips är att ha en tidning som underlag när du målar på klistret på silkepappret eller servetten. Som du sedan river bort efterhand. Silkespapperet klipper du till önskad form eller motiv, applicerat limmet och för att sedan sätta på rislampan.
Ramar till fota, målningar eller speglar kan vara kul att förnya. Då är det egentligen bara sin fantasi som sätter stopp. För du kan måla eller sätta på olika saker som till exempel snäckor, kapsyler eller mosaik på ramen. Fördel är att du har en limpistol då.
Har du barn som gillar spela musik så kan du använda till exempel en gammal skokartong för att göra en gitarr eller plastflaskor som du fyller med ärtor eller ris så blir de som maracas.